Wie kent nog de kolenboer? Lange tijd was het heel gewoon dat kolen aan de deur werden afgeleverd om huizen te verwarmen. Niet duurzaam, wel warm. De Groene Kolenboer is ontstaan met een knipoog naar dit verleden. De Groene Kolenboer biedt duurzame warmte. Dat kan met bijvoorbeeld warmtepompen, maar ook met houtpellets gemaakt van landschapshout. Dat landschapshout produceren en oogsten we zo veel mogelijk zelf met onze leden.

Keten-coöperatie

Wij zijn een coöperatie waarin we de productieketen voor hout willen samenbrengen met eindgebruikers in één organisatie, zonder tussenkomst van overbodige tussenhandel, opslag en transport. We investeren in zowel warmteproductie als landschapselementen. Local for local. Maar liefst 50 tot 60% van de Nederlandse houtsnippers wordt momenteel nog geëxporteerd. De Groene Kolenboer gaat ervoor zorgen dat het landschapshout weer lokaal en duurzaam kan worden ingezet. Vanuit die ketengedachte bieden onze ondernemersleden derhalve ook groendiensten, energieadvies en groenadvies aan. De Groene Kolenboer werkt aan het duurzaam verzamelen en transporteren van landschapshout naar een zagerij of pelletfabriek, maar neemt ook de verkoop van pellets voor haar rekening.

Winstbestemming

Wij willen 50% van onze winst investeren in landschapsversterkende maatregelen, zoals houtwallen en boselementen. Daarbij werken we samen met vrijwilligersorganisaties en lokale partijen. Gezien bovenstaande zijn we dus eigenlijk zowel een energiebedrijf, investeringsmaatschappij en groenbedrijf als een adviesbureau.

  • Deel deze pagina: 
  • WhatsApp
  • Mail